vorige project

DUO VanCampvanDelft


Samen met organist Sebastiaan van Delft vorm ik het duo VanCampvanDelft. We spelen een mix van oude en nieuwe muziek. Klassieke en romantische werken worden afgewisseld met 20ste en 21ste eeuwse muziek. Componisten als Maurice Horsthuis, Leonard van Goudoever, Pieter Bakker en Lucas Wiegerink hebben tevens nieuwe werken voor ons geschreven.

De combinatie van orgel en cello maakt dat we steeds op zoek zijn naar geschikte ruimtes om te kunnen spelen. Niet verwonderlijk zijn dat bijna altijd kerken. Elk orgel en elke kerk is uniek en heeft een eigen karakter. Ondertussen zijn we zeer bedreven in het spelen met die verschillende klankkleuren en in het omgaan met de afstand tussen orgel en cello. De organist is vrijwel nooit zichtbaar voor het publiek. Als een mythische figuur bespeelt hij zijn instrument waarvan de luisteraar alleen het klinkend resultaat hoort. Door middel van een videoverbinding en een scherm brengen we vaak de organist voor het publiek in beeld. Zo laten we zien wat er achter de toetsen en pedalen van het orgel gebeurt.

Archief

Tango in de Kerk (2011)

In 2011 speelden we tangomuziek, bewerkt voor orgel en cello. Dat deden we samen met de Argentijnse zanger Juan Tajes en het danspaar Arjan & Marianne.Na het concert was er een (gratis) workshop tangodans.

Tango in de kerk, op orgel en cello

De bandoneon wordt gezien als de ziel van de tango. Dat instrument is in Duitsland ontwikkeld en was oorspronkelijk bedoeld als draagbaar orgeltje in de kerk, ter ondersteuning van de samenzang tijdens kerkdiensten. Tot de twee wereldoorlogen was het daar een heel populair instrument. Eind 19de eeuw werd de bandoneon in Argentinië geïntroduceerd en ontwikkelde zich daar tot het kenmerkende instrument van de Argentijnse tango. De bandoneon en het orgel zijn in wezen verwanten. De klank van beide instrumenten is heel vergelijkbaar en wordt door lucht opgewekt. Het orgel is natuurlijk wel veel groter en zwaarder dan de kleine bandoneon.Wij gaan nu het grote avontuur aan om de ritmiek van de tango, de felle accenten, de dansbare liederen en de warme milonga's te spelen op orgel en cello.

Zowel Sebastiaan als ik hebben veel ervaring met het spelen van de Argentijnse tangomuziek. Sebastiaan van Delft was van 1999 tot 2010 vaste pianist van het Nederlands/Argentijns tangogezelschap Sexteto Canyengue onder leiding van Carel Kraayenhof. Zelf heb ik veel Argentijnse muziek gespeeld met het tangostrijkkwartet Recopado.

Concert voor orgel, cello en dichter

met Simon Vinkenoog (2008) en na zijn dood met zijn vrouw Edith Ringnalda (2010).

Fietsconcerten in Friesland (2010)

een fietstocht langs drie Friese kerkjes waarin telkens een kort concert werd gespeeld.

Gelijkgestemd (2009)

een project waarbij de dichters Anneke Brassinga en Robert Anker werden gekoppeld aan de componisten Lucas Wiegerink en Leonard van Goudoever. De dichters schreven speciaal voor deze gelegenheid een nieuw gedicht en geïnspireerd door die gedichten schreven de componisten een nieuw werk voor cello en orgel.

Stemmen in Friesland (2008)

een tournee langs 5 Friese kerkjes met de Friese dichters Martin Reints, Peter van Lier, Piter Boersma, Elmar Kuiper en Tsead Bruinja.

Stemmen in de pijp (2007)

een wandelconcert langs drie kerken in de Amsterdamse buurt de Pijp. In het Afrikahuis, de Oranjekerk en de Vredeskerk speelden we drie miniconcerten, omlijst door verhalen uit de herinnering van bewoners van de Pijp. De wandeling erheen werd muzikaal begeleid door een klein orgeltje en de cello op een bakfiets. Tijdens de wandeling brachten we samen met een zangeres liederen van Eduard Jacobs (1868-1914), cabaretier en oud bewoner van de Pijp, de toenmalige buurt YY.

© 2011 Saartje Van Camp,  Ontwerp Atelier Hugo Herrera Tobon